Hucks Herbs

Dille

dille

kweekinstructie_dille

Dille

overzicht toepassings iconen_dille

moeilijkheidsgraad - icoontjes_moeilijk

 

Dille gaat goed samen met kamille, erg slaapverwekkend
Wie kent de overheerlijke combinatie van zalm met dille niet? Dille is een veelzijdig en intens kruid dat erg lekker smaakt bij tal van gerechten. In de Scandinavische en Baltische keuken is het zelfs een onmisbaar ingrediënt en komt het in allerlei gerechten terug.

Kweken

Het zelf kweken kan het beste in de tuin of in een grote bloembak buiten. Het belangrijkste is een zonnige standplaats in een kalkrijke bodem. Let je erop dat je de zaden niet te dicht op elkaar zaait en een afstand van enkele cm tussen de zaadjes houdt.

Dille is erg fragiel en zwak in het begin, geef dus extra aandacht en liefde in de beginfase. Als het eenmaal kleine kruidjes zijn hebben zij niet meer veel meer aandacht nodig dan andere kruiden.

Het leuke aan dille is dat het goed te gebruiken is in de keuken, maar er ook erg mooi uit ziet met waaiers van kleine gele bloemetjes.

Lekker bij

Dille is heerlijk bij vis, met name vette soorten als zalm en paling. Het wordt veel gebruikt als kruid over vis, in sauzen, soep en aardappelpuree. Verse dille gaat bijzonder goed samen met komkommer en verse kaassoorten, waar het een verfrissende combinatie mee vormt.
Thee getrokken van dillezaadjes werkt slaapverwekkend. Ik zet zelf regelmatig een citroenmelisse-dille of dille en kamille thee om een goede nachtrust te krijgen.

recepten_recept dille 1 recepten_recept dille 2