Hucks Herbs

Tijm

tijm

kweekinstructie_tijm

Tijm

overzicht toepassings iconen_citroengras

 

moeilijkheidsgraad - icoontjes_moeilijk

 

Toen je vroeger nog klein was had je het waarschijnlijk al heel vaak op

Thymus vulgaris, ook wel zomertijm genoemd is qua smaak voortreffelijk en de meest aromatische van alle tijmsoorten.

Zomertijm heeft smalle blaadjes die wat grijsgroenig zijn, waar een sterke aromatische geur vanaf komt. Deze zonaanbidder komt in het wild alleen voor in de Mediterrane streken waar de winters mild zijn. De kans om hem aan te treffen is het grootst op open terreinen met kalkrijke droge hellingen.

Kweken

Tijm kan als zonnebidder erg slecht tegen langdurige kou. Zachte winters vormen geen problemen voor de tijm, maar mocht het langdurig vriezen dan de plantjes binnen zetten!

Lekker bij

Grote tijm is heerlijk in stoofschotels, soepen, vleesvulling en om vlees mee op smaak te brengen. Tijm is een perfect kruid voor bij de barbecue en smaakt dan ook heerlijk bij gegrild vlees of gegrilde vis. Tijm kun je lang meekoken en doet het daarom bijzonder goed in soepen, eenpansgerechten en sauzen. Grote tijm is lekker bij vis, gevogelte en kalfsvlees.

Last van een kater? Probeer dan eens thee te trekken van tijm, grote kans dat het de duur van je kater aanzienlijk verkort.
Persoonlijk gebruik ik het altijd als een natuurlijke hoestmiddel. Het werkt namelijk slijmoplossend, verzacht de keelpijn en onderdrukt hoestbuien. Daarnaast is het een prima middel tegen infecties van de luchtwegen.

recepten_recept tijm 1 recepten_recept tijm 2